Visar alla 3 resultat

Biografi

Björn Ekegren är en svensk skulptör, glaskonstnär och målare. Mellan 1970 och 1993 målade och producerade Björn Ekegren främst akvareller och litografier i en naturalistisk, närmast impressionistisk stil, där ljus och atmosfär var viktiga för att förmedla årstidernas skiftningar. Efter utbildning själv på glasgjutnings tekniker vände sig till skulptur. Hans främsta medium är sand gjutet glas, men också i brons.

Skulpturerna överbryggar de olika konstglas traditionerna och influenserna för att skapa en unik uttrycksform. Ofta bär de former av ansikten och statyer – meditativ, andlig och dyrkan av frihet.

Björn Ekegren bor i Höganäs, Skåne där han också har sin ateljé. Hans skulpturer är främst utförda i hans egen ateljé och glasbruk.

Process:

Björn Ekegrens skulpturer är skapade med en sandgjutnings teknik liknande den som egyptierna använde för 2000 år sedan. Färgerna, som blått, turkos och ockra, är inspirerade av Medelhavet. Skulpturerna är gjutna i Målerås glasbruk i Småland. På glasbruket har Björn Ekegren flera mästare till sin hjälp. i Småland, ett landskap i södra Sverige med ett långt arv av att skapa konstglas.

Utställningar:

SOFA: West: Santa Fe, New York, Chicago, USA

Landskrona Konsthall

Stockholms Läns Museum

Galleri Stockgard, Finland

Galleri Cattani, Holland

Värmlands Konstmusenum

Växjö Glasmusem

Galleri Nordstrand, Norge

Glas-Plastic uns Garten, Tyskland

Art Chicago, Art New York, Art Miami, USA

Suzhou Museum, Kina

Museum of Pre.Columbian Art and Modern Glass, Guatemala