Akrylmålningar
Albin AmelinAlbin Amelin (1902-1975) är en svensk konstnär som föddes i Chicago 1902. Hans föräldrar hade lämnat fäderneslandet i hopp om att få en bättre framtid på andra sidan Atlanten. Albin återvände dock som ung man och började inledningsvis att arbeta som typografelev 1915. Efter detta studerade Amelin vid tekniska högskolan mellan åren 1919-1921 samt även på egen hand som många andra konstnärer i konstnärshuvudstaden Paris. Han debuterade 1929 och var en av grundarna till konstnärssammanslutningen "Färg och form" under 1930-talet. Vilka etablerade en utställningslokal på Stureplan i Stockholm. Han var en politiskt medveten målare och hans motiv är socialt betonade, ofta med kroppsarbete,men även landskap tillhör motivkretsen. Mest är dock Amelin känd för sina blomsterstilleben i expressionistisk stil. Amelin målade kraftigt med mustiga färger med grova konturer och tjocka färglager. Som person var han känd för sitt heta temperament. Albin Amelin är välrepresenterad på alla våra museer och utgör en väsentlig del av vår historia.
Anders Emgård
Annie SambrinkAnnie Sambrink (1957) Vintrosa,Örebro För Annie har målningen alltid varit en stor del av hennes liv och hon har sedan 1996 varit egenföretagare och arbetat med konst på olika sätt. De första 15 åren ägnade hon sig mestadels åt porträttmålning , i första hand på djur. Hon reste då runt en del i Sverige och marknadsförde sin målning på Falsterbo horseshow, Globen horseshow olika djurmässor m.m. Efter detta har Annie har sedan 2011 tillsammans med sin syster skapat målat, marknadsfört och sålt den fiktiva figuren Rakel Rask som säljs i olika former av 150 återförsäljare runt om i Sverige. Sedan 2001 håller hon målarkurser i olja och sedan 2017 har hon även startat kurser i akryl för barn. Idag målar Annie oljemålningar i blomsterkubism samt målar porträttmålningar på beställning av människor och djur.
Bertil VallienBertil Vallien, född Wallin 17 januari 1938 i Engelbrekts församling i Stockholm, är en svensk världsberömd skulptör, keramiker, glaskonstnär och formgivare, som huvudsakligen ägnar sig åt glasgjutning.
Carina HöglundCarina Höglund är en helsingborgskonstnär som målar akrylmålningar i retropopstil, ofta i stadsmiljöer med människor i rörelse .
Carl BrandtCarl Brandt (1871-1930): Örebrokonstnären Carl Brandt målade oftast landskapsmålningar i pastell men målade även större oljemålningar. Han ingår i gruppen som man klassar inom facket romantiska landskapsmålare. Carl Brandt var på sin tid en populär och ofta anlitad landskapsmålare. Han utförde bland annat väggmålningar i olja på Stora Hotellet i Örebro runt år 1900 (vilka tyvärr senare förstördes vid en brand). Hans landskapsmålningar varierade mycket. Det kunde till exempel vara ett sommarmotiv med röda stugor med reslig tallskog invid en insjö. Han kunde även bege sig ut till kusten för att måla av klippor, martallar, kobbar och skär. För att vintertid måla fjällmotiv med berg och karg fjällvegetation i oljemålningar från norra sverige. Något som ofta återkommer i hans landskapsmålningar är solnedgångar med orangefärgad himmel. Just nu finns två oljemålningar på duk av Carl Brandt till försäljning i min konsthandel.
Dan ClausenDan Clausen (1976) är en dansk glaskonstnär som startade med glasblåsning i Danmark 1999 och kom till Kosta glasskola i Sverige år 2000. Han har sedan dess jobbat i Lindshammer och Åfors samt vid en rad olika glasbruk i Europa. Nu jobbar han i Transjö Hytta och utvecklar nya möjligheter inom glaskonst i modernistisk stil.
Ernst BillgrenErnst (1957) är en svensk målare,grafiker,skulptör och glaskonstnär. I sitt konstnärsskap har han bland annat berört naturmåleriet,mytologier och nationalromantik. Han har arbetat i en mängd olika material,bland annat mosaik,trä,brons,betong,kakel och glas. Under studietiden på Valands Konsthögskola (1982-1987) gjorde han stort intryck på andra studenter och lärare med sitt ständiga ifrågasättande,vad är bra och dålig konst ? Billgen använde tidigt djuren som ett redskap i sina konstverk. Dessa befolkade, gärna uppklädda i renesanskläder, i stifullt möblerade salonger. I dessa ständiga krockar mellan natur och kultur, målerisk realism och abstraktion,pedanteri och uoolösning, kan man se ett mönster av återkommande absurditet. I denna gränsöverskridning övervinns tron om det adsolut nya, förbitanken om högt eller lågt, bra eller dåligt, till ett mer grundläggande ifrågasättande av konstens och estetikens roll i det moderna samhället. Ernst Billgren finns representerad på Göteborgs konstmuseum samt på Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm. Han finns även representerad med en rad monumentala skulpturer över hela Sverige.
Evis MagnussonEvis Magnusson är en keramiker från Örebro som arbetat i egen ateljè i drygt 25 år. Hon har haft ateljè på Julita gård( Nordiska museet) i Sörmland, Kumla och de senaste 20 åren i Örebro. Hon arbetar med skulpturer,utsmyckningar,skulpturala ting och former. Hon har under åren haft utställningar både nationellt och internationellt bl.a i England samt gjort bruksgods till Sweden House in Brüssel Inför varje konstverk som påbörjas väljer hon lera och arbetsteknik , efter vilket uttryck det färdiga alstret ska få.
fotograf
Glaskonst
Göran WärffGöran Wärff (1933) född i Othems församling på Gotland. Göran Wärff tillhör en grupp av svenska konstnärer vars glaskonstverk är välkända bland konstintresserade såväl i Sverige som utomlands. Han har sedan han kom från Pukebergs glasbruk till Kosta Boda glasbruk intagit rollen som en vägröjare inom svensk glaskonst. På Kosta Boda glasbruk är han något av en nestor bland formgivarna, med mer än 40 års yrkeserfarenhet har han en djupt förankrad kunskap om glasets möjligheter och begränsningar. Få har en sådan känsla för glasmassan som Göran Wärff, som alltid värnat om de klassiska mästarkunskaperna inom glasblåsning och slipning. Ljusets spel i de klara glasvolymerna, som uppstår då glaset bryter ljuset, är ett ständigt återkommande tema i Göran Wärffs glaskonst. Utöver glaset i sig själv, är ljusets spel i naturen, havet och luften, hans inspirationskälla.
Grafik
Ingrid RothBildkonstnär Ingrid Roth (1958) född i Strömstad i Jämtlands Län Ingår i en målargrupp som kallas Passionisterna vilka använder sig av ett grundligt hantverk av figurativa berättande målningar. Ingrid Roths målningar ger betraktaren en passionerad känsla av upprymdhet, kärlek , hopp och poesi. I dessa målningar kan det även finnas smärta över förluster och även en längtan efter det ouppnåeliga och även ett tvivel inför tillvarons val men med positiv värme. Ingrid kombinerar starka färger i häftiga färgkontraster där glädjen övervinner sorgerna i detta häftiga känslospel. Jag har fem olika färglitografier av Ingrid Roth att sälja.
Jan Lindahl, fotografFotograf Jan Lindahl (1957 ) Örebro Jan Lindahl är en fotograf som passionerat håller fast vid den gamla traditionella analoga kameratekniken samtidigt som han jobbar med de nya digitala möjligheterna. Hans stadsmotiv och landskapsmotiv i 3, 5, 10 och 15 upplagor från 80, 90 och 2000 talet finns att köpa i konsthandeln(se portföljen nedan)samt att beställa med en veckas leveranstid.
Jan-Peter Lahall, fotografFotograf Jan-Peter Lahall (1955) Egersta vid sjön Tysslingen utanför Örebro. Jan-Peter Lahall har sedan 1985 jobbat som professionell fotograf inom kategorierna djur, natur och landskapsfotografering. Idag tillhör han en av Sveriges mest etablerade och meriterade naturfotografer. Välkänd långt utanför landets gränser. Hans fotokonsttavlor kan köpas i min konsthandel( se portföljen nedan )eller beställas i upplagor om 3, 5, 10, 20( samt 1 st HC upplaga)eller större upplaga för enskild kund enligt överenskommelse. Tavlor kan beställas med en veckas leveranstid inramade med utvald ram på canvas eller med reflexfritt artglas i fallande storlekar upp till 100 x 200 cm.
Jim JohnssonJim Johnsson (1948) är en svensk glaskonstnär – gravör – formgivare – målare. Han har sin ateljé och bostad i Tegnaby utanför Växjö. 1970 började Jim som glasgravörelev på Stömbergshyttans Glasbruk där han bland annat fick förtroende att gravera en fantastisk glasskål med Amerikas alla delstatsblommor. Skålen var av gigantiska mått och mätte hela 60 cm i diameter, den levererades till Vita Huset, USA. 1974 startade Jim en egen firma och ateljé, där han under flera år arbetade som glasgravör på frilansbasis åt många av Glasrikets större glasbruk. Sedan 1987 skapar Jim sitt eget konstglas. Han arbetar i många olika tekniker och utföranden, hela tiden med en exklusiv särprägel på sina verk. Jim var rekordhållare i Guinness Rekordbok 1992 och 1999, som skapare av världens största handgraverade glaskonstverk. Det senaste rekordet från 1999 på 5,3 kvm står sig förmodligen än i dag. Jim växlar mellan måleri och glaskonst för att hela tiden känna glädje i sitt skapande. Under längre och kortare perioder har Jim arbetat med konsthandel och drivit flera gallerier. Mellan åren 1993 – 98 var Jim innehavare av Slottsgalleriet på Huseby Bruk. 2007 startades ett intressant samarbete mellan Jim och Mohammed Homman som är en av världens ledande virusforskare, han är också grundare och ledare för forskningsföretaget Vironova. Jim skapar olika virus i form av konstglas och målningar till bland annat Homman och Vironova. Jim har en internationell kundkrets, inte minst genom ett flerårigt samarbete och försäljning via Stockholms exklusivaste glasaffärer samt genom ett stort antal utställningar i Sverige liksom i andra länder. Hans verk återfinns i privata samlingar i Norge, Danmark, The Royal family AL-Sabah, Kuwait, USA, Frankrike, Tyskland, England, Holland, Italien, Japan och Kina.
Joakim WestbergÖrebrokonstnären Joakim Westberg målar och arbetar i en rad olika tekniker men målar i dagsläget mestadels akvarell. Joakim startade sitt skapande i unga år. Ett intresse som följt honom hela livet. Konsten fick en återfödelse efter många års stillhet under slutet av 1990-talet då Joakim var en stor del av graffitilivet i Örebro. Allt eftersom började Joakim söka nya uttryckssätt i konsten och fann akvarellmålningen 2008. En teknik som med sitt snabba uttryckssätt och " flow " inte är helt olik graffititekniken. Joakim eftersträvar inte att avbilda verkligheten och målar mestadels utan riktig avbild. Landskap bildas i tankarna som blir resultatet på pappret. Intryck och bilder samlas i minnet under lugna målarperioder för att sedan under aktiva dagar och veckor hamna på pappret. Oftast impulsivt och med snabba penseldrag. Joakim eftersträvar inte perfektionism, går sällan tillbaka för att ändra på konstverken. En viss disharmoni, en färgfläck, vilken hamnat lite snett är nått som lämnas som avtryck och blir en del av konstverket. Nu för tillfället har jag fyra akvareller inne: Ett örebromotiv, en fruktstilleben samt två landskapsakvareller från Fårö sommaren 2016. Till helgens visning väntar jag in två akvareller med landskapsmotiv från Norge, ytterliggare en fruktstilleben samt en havsvik från Fårö.
Jonas ClassonKumlafotografen Jonas Classon har från tidiga år haft ett brinnande intresse för naturliv och fotografering. Han började dock att fotografera på allvar 2010. Trots sin ungdom besitter Jonas en imponerande bredd inom olika fotoområden såsom landskap, macro, porträtt, idrott, artister samt givetvis sin huvudinriktning inom djur och natur. Hos mig på KH Konst & Antik tillhandahåller jag tre signerade artistfotokonsttavlor av Jonas Classon.
Karl MårtensKonstnär Karl Mårtens (1956) Karl Mårtens är född i San Francisco 1956 men uppvuxen på Drottningholm utanför Stockholm. Vid 16 års ålder flyttade han till Schweiz och därifrån till Kanada och USA där han bodde sammanlagt 24 år innan han som 40-åring återvände till Sverige. Karl har jobbat professionellt som grafisk designer sedan 1979 i Toronto, San Francisco och i Stockholm. Han har sedan barnsben haft ett stort intresse för naturstudier sedan barndomen, men med en speciell förkärlek för fåglar. Mårtens har tecknat fåglar så länge han kan minnas och har över tid utvecklat sin konstnärsstil från mycket detaljerade målningar till en friare stil. Efter att han bestämt sig för att påbörja en målning och avgjort riktning för motiv så ingår det att invänta rätt känsla för att konstverket ska börja växa fram. Det är ofta det första penseldraget som bestämmer åt vilket håll målningen tar vägen. Ofta kan det dock visa sig att slutresultatet blir helt annat än förväntat. Karl Mårtens använder ofta akvarellfärg och kolkrita på handgjort papper. Jag har för tillfället tre stycken färglitografier signerade 175 upplaga exklusivt boxinramade i Art glas av fåglar( kungsfiskare, skata samt en gröngöling) av Karl Mårtens i min konsthandel.
Karl-Erik HöglundKarl-Erik Höglund( 1940 )Född i Stockholm. Karl-Erik Höglund är en stockholmskonstnär som varit verksam som grafiker sedan slutet av 1950 talet. Han har speciellt intresserat sig för spelet mellan ljus och skuggor. Hans stora inspirationskälla kan lätt härledas till de franska impressionisterna. Koloristen Karl-Erik Höglund skildrar främst människor i natur och skärgårdsmiljöer. Jag har flera inramade färglitografier till försäljning i konsthandeln.
Kent UllbergKent Ullberg (1945) är en svensk-amerikansk skulptör född i Annedals församling i Göteborg. Redan när Kent Ullberg utbildade sig i skulptur och teckning på konstfack i Stockholm förstod han att skulptur skulle bli hans inriktning. Han har även studerat på olika museer i Tyskland, Holland och Frankrike. Kent utvandrade på 1960-talet till Tyskland. Han var även bosatt i Botswana , varav fyra år som kurator på Botswana National Museum and Art Gallery. Kent Ullberg bor och verkar i South Padre Island, Corpus Christi i Texas i USA. Hans atelje är belägen i Loveland i Colorado. Han har offentlig konst på olika ställen i Sverige. Bland annat konstverket Havsvind, en skulptur i Alvikstrand i rostfritt stål på 5,2 meter vilken uppfördes under 1990-talet. Ullberg har under åren arbetat med en mängd monumentala skulpturer världen över. Hans senaste monument är den gigantiska fontänen, Spirit of Nebraskas Wilderness o Omaha, Nebraska, i vilken det ingår 58 kanadagäss i naturlig storlek gjutna i brons och med rostfritt stål. Jag har en bronsskulptur att sälja av Kent Ullberg. En afrikansk Kudu.
keramikunikat
Kjell EngmanKjell Engman (1946) är en svensk glaskonstnär född i Stockholm. Han studerade vid konstfackskolan samt vid Pilchuck i USA . Sedan 1978 har Engman varit formgivare hos Kosta Boda. Hans glasproduktion präglas av starka färger och lekfulla former. Kjell Engmans formspråk behandlar gärna och ofta musikinstrument samt motiv från djurens och växternas värld.
Kristina AssarssonTavelskulptör Kristina Assarsson ( 1957 ) Mörarp, Helsingborg Kristina är uppväxt på en gård strax utanför Mörarp med naturen inpå knutarna vilken hon flitigt avbildat sedan barnsben. Hon har nu jobbat som yrkeskonstnär på heltid i drygt 25 år. I början av sin karriär målade hon mest porträtt med kolkrita men gick efterhand uteslutande över till oljemålningar. Idag jobbar Kristina enbart med palettkniv där hon bearbetar fram landskapsmotiv med tredimensionella effekter, där blommor, träd och natur växer ut ur hennes tavlor. Hon vill förmedla livets alla lyckliga ögonblick av värme, glädje och solsken genom sina tavelskulpturer. Jag har åtta tavelskulpturer till försäljning.
Lena BergströmLena Bergström (1961) Lena är en svensk designer och glasformgivare. Hennes formspråk kännetecknas av rena,moderna och arkitektoriska former med starka grafiska kontraster. I sin formgivning utmanar Lena glasets egenskaper samt utvecklar traditionella tekniker och designideal. Hon har arbetat vid Orrefors sedan 1994 och är mycket produktiv,framförallt genom formgivning av bruksföremål. Hon har även designat konstglas. Ett exempel på hennes konstglas är ett äppelskrutt som inspirerats av Ingeborg Lundins " Äpple". Skruttet kan beskådas i galleriet som finns i anslutning till Orrefors Crystal Bar,Orrefors Crystal Bar är för övrigt ett av de offentliga utsmyckningsuppdrag som Lena fått gemon åren. Hennes verk har visats upp i världsstäder som Tokyo, New York, London och Sao Paulo liksom på ett flertal platser på hemmaplan i Sverige. Utmärkelser 2002 vann hon ELLE Deco International Design Award för sin konstglaskollektion Planet 2003 tilldelades Lena Svenska ELLEs interiörs designpris för serien Debox 2005 blev hennes serie Mingle duo utsedd till Code Nast " Holiday Gift of the Year" Hennes vasserier Havanna,Drop, Squeeze och Velvet har även vunnit utmärkelsen " Utmärkt svensk form"
Lennart JirlowLennart Jirlow (1936 ) Född i Stockholm. Lennart Jirlow studerade vid konstfack i början av 1950-talet då konstfack fortfarande låg vid de gamla klarakvarteren i Stockholm. Efter detta blev konstakademin i Florens hans hemvist under flera år. Efter sin första utställning i Stockholm 1958 har Jirlow till största delen varit verksam i Frankrike. Till Jirlows mest kända motiv hör de poetiska skildringarna från vardagsnära miljöer i sydfrankrike och Paris. Men även teatern har varit ett kärt ämne i hans måleri. Bland annat rollporträtt och miljön bakom scen och i salongen. Jag har kompletta fem mappar, ramade och oramade samt hans 385 upplaga "Vandring i kulinariskt Pariskvarter" från 2011. Även Lennart Jirlows Jubileumslitografi, 150 upplaga "I trädgården" vilken släpptes till hans 80-årsdag i juni förra året, har jag sju stycken färglitografier till försäljning. Utöver detta finns tre gouacher inköpta av Lennart Jirlow i Paris i juni 2016 målade mellan 2014 till juni 2016 med ramar utvalda av konstnären själv samt inramade på hans egen ramverkstad i Paris.
Linda UndegårdLinda Undegård (1979 Linda Undegård, Målerikonstnär med teckning i grunden. Född 1979 och uppväxt i Närke. Hon jobbar främst i akryl och tusch, på duk eller i teckningsform. Hennes konstnärliga utbildning har gått via Göteborgs Konstskola, konstskolan Kuben i Örebro efter Estetiskt gymnasium med bildinriktning. Linda har haft ett flertal utställningar i Närkeoch runt om i västra Mälardalen där hon numera är bosatt. Inspirationen till sina konstverk hämtar hon från naturen och vardagen, varje bild med en närvarande känsla. Sprakande färger och yviga penseldrag är något som utmärker hennes konst.
Magnus Einarsson (1956)Konstnären Magnus Einarsson föddes på Island 1956 och flyttade till Örebro 1986. Han är i grunden utbildad inom beteendevetenskap. Han har tidigare arbetat som lärare på folkhögskola samt bildlärare i grundskolan, kulturskola, gymnasieskola samt särskola. Han har varit cirkelledare sedan 1992 och nästan på heltid jobbat som ledare i akvarellmåleri sedan 2000. Sedan 2012 driver Magnus en egen firma samt jobbar fortlöpande parallellt med det egna måleriet som i huvudsak sker inom akvarell. Magnus målar ofta motiv hämtade härifrån norden med djur och natur i varierande landskapsområden från olika årstider. Han målar även stadsmotiv, företrädelsevis från Örebro, men även omkringliggande städer om tillfällen uppstår. Även porträtt förekommer bland hans målningar. Magnus målar även akvareller åt kunder på beställning efter kundens önskemål och behov. Jag har för tillfället två stycken akvarellmålningar till försäljning i min konsthandel.
Marcus Larsson
Maria LagerMaria Lager ( 1967) Bildkonstnär och grafiker född i Göteborg 1967. Hon bor numer i Alingsås där hon även är verksam. Maria studerade vid KV konstskola i Göteborg 1987-1990 och efter detta på Hovedskous målarskola även denna i Göteborg. Hon arbetar alltid snabbt med många målningar samtidigt vilket gör att akrylmålningar lämpar sig utmärkt för hennes tempo. Hon hämtar ofta motiven från Halland och Bohuslän men även internationellt har Maria målat akvarellmålningar från Kalifornien. När Maria målar handlar det mycket om ljusets inverkan och hur det förhåller sig mot glödande färgelement samt hur dukens vithet får spelrum i kompositionen. Hon arbetar ofta med både tjocka och tunna färglager så att dessa kan samverka och ibland ge en något mer transparant effekt. Maria lager finns representerad på en rad separatutställningar sedan 1992 samt på en rad landsting och kommuner i mellersta och södra Sverige . Jag har för tillfället tre färglitografier av Maria Lager i min konsthandel till försäljning .
Maria LarssonMaria Larsson (1986) Örebro Maria Larsson är utbildad i Wales och tog där sin examen(Ba) i Keramik.Hon var efter det bosatt där under en tid då hon bland annat jobbade med sin konst. Idag verkar och jobbar honi sin hemstad Örebro som formkonstnär. Hon har sedan hemkomsten i Sverige haft en separatutställning på Örebro Konsthall tillsammans med andra unga konstnärer i länet. Inriktningen i hennes arbete har referenser till symbolik,djur och natur, Då hon lägger tyngd på stämningar beskriver hon det genom färg och form,i det finner hon en mening i sitt arbete. Hon tyckerdet är naturligt att använda lera för att tillverka sina keramiska skulpturer eftersom leran i sig är användbart i hennes sätt att uttrycka sig, men hon har också en fascination för materialet som i sin struktur liknar vår fysiska kroppoch som man kan dra paraleller med. Rålera är ett mjukt och formbart material i kontrast till den brända leransom blir hårt som ben. Dess struktur och kemi är något som liknar mycket vår egna fysiska kropp och har många metaforiska budskap som man kan dra paralleller med.
Marika LangMarika Lang (1961) En svensk konstnär född i Göteborg men nu bosatt i Kullavik, Halland. 1990 började Marika kunna livnära sig på sin konst och det har sedan dess kommit att bli hennes heltidsarbete. Hennes stil är naivistisk "gladkonst" och präglas av människors glädje och umgänge i vardagssituationer. Marika Lang har haft ett flertal separata- och samlingsutställningar i Sverige och Norge men även haft samlingsutställningar i Tyskland, Italien, England, USA, Tjeckien och Danmark. Hennes konstverk har visats på Museum Schloss Reydt i Tyskland och andra offentliga utsmyckningar är Oyelegesenter i Oslo, Casino Cosmopol i Göteborg, Solliden och Dramaten i Stockholm. Under senare år har Marika fotograferat platser och miljöer i Stockholm, Göteborg och London för att därefter föra över bilderna på duk. Dessa dukar har sedan vaxats in och används som bakgrundsmiljöer i hennes naivistiska målningar. Jag har för tillfället 5 stycken grafiska blad inne till försäljning av Marika Lang.
Mosse StoopendaalKonstnär Mosse Stoopendaal ( 1901-1948 ) Född i Södertälje Mosse Stoopendaal utbildades av sin far, konstnären Georg Stoopendaal, och ägnade sig i mycket unga år åt måleri och tecknande. En stor inspiratör var också Bruno Liljefors, som han delade intresset för jakt med. Hans atelje var främst ute i naturen och motiven blev sålunda landskap med djur. Ofta fåglar, harar och rävar. Jag har för närvarande två stycken oljemålningar av Mosse Stoopendaal till försäljning.
Oljemålning
Olle Hjortzberg (1872-1959)Olle Hjortzberg föddes i Stockholm 1872 och var en svensk målare och grafiker som har en imponerande meritlista som konstnär fram till sin död 1959. Hjortzberg utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1892-1896, sedan vistades han i utlandet mellan åren 1898-1905, bland annat i länderna Italien, Grekland och Palestina. Efter hemkomsten utförde han 28 målningar i Klara kyrka. Olle Hjortzberg blev lärare vid konsthögskolan 1909, professor 1911 och slutligen direktör 1920. Olle gjorde även affischen till de olympiska sommarspelen i Stockholm 1912. Olle Hjortzberg är mest känd för sina kyrkomålningar, monumentmålningar samt sina otroligt vackra oljemålningar av blomsterstilleben på duk och pannå. Hjortzberg finns representerad vid bland annat Göteborgs Konstmuseum, Nationalmuseum i Stockholm, Uppsala Universitetsbibliotek och Röhsska museet i Göteborg för mode, design och konsthantverk. Jag har för tillfället en oljemålning på pannå samt en blomsterstilleben "Gula rosor" till försäljning i min konsthandel.
Pelle BlohmPelle Blohm (1967) är en fotograf från Örebro som fotograferar landskap, människor, byggnader och djur. Motiven är ofta hämtade från lite vemodiga melankoliska öde platser med en känsla av längtan. Han har också fotograferat monument, byggnader och människor i stadsmiljöer. Bilderna har ofta en mytomspunnen historik. Pelle Blohms fotokonst är inriktad på foton från Sverige, Norge, Brittiska öarna, Italien och Kina. Pelle Blohms fotbollskarriär omfattar allsvenskt spel i Örebro SK och IFK Norrköping samt proffsår i Norge och Kina. Efter avslutad fotbollskarriär har Pelle Blohm många bollar i luften såsom frilansare inom kommunikation, föreläsare, projektarbetare och författare.
Per EngströmPer Engström(1952)är född och uppväxt i Arboga. Han flyttade till Örebro 1975 där han alltjämt bor och är verksam. Han började sin målarbana omkring sekelskiftet och har efterhand utvecklat sin egen stil inom såväl akvarell som inom akryl och oljemålning. Per Engström målar inom ett brett register och avbildar djur, natur och landskap men målar även tavlor från stadsmiljöer samt även porträttmåleri. Han har ställt ut och medverkat på olika konstmässor i Sverige samt även ställt ut i Phoenix, USA. Jag har för tillfället en handfull målningar till försäljning i min konsthandel (se portföljen)
Peter Dahl
Peter EngbergPeter Engberg (1962) är en målare, grafiker och illustratör, född i Fjällbacka. Det bohusländska kustsamhället och den örika skärgården är den stora inspirationskällan till hans konstverk. Med ett stort mått av humor utför han sina mer eller mindre karikerande konstverk av öar, holmar och skär. Han målar huvudsakligen i olja och akvarell, men även akryl kan förekomma. Han har även gjort ett antal trevliga och humoristiska litografier i skärgårdsmiljö genom åren. Jag har för tillfället fem färglitografier av partavlorna "Kullerbyn" och "Överhängande fara" till försäljning.
Ragnar SandbergKonstnär Ragnar Sandberg(1902-1972 ) Född i Sanne församling, Göteborg och Bohuslän. Ragnar Sandberg var son till August och Johanna Sandberg. Familjen flyttade till Stenungsund där de drev en diversehandel. Han studerade vid Valands konstskola för Tor Bjurström under 1920-talet. Under 1930-talet så målade han lekfulla, spontana västkust- och göteborgsmotiv, närmast skissartade i en blond raffinerad färgskala. Detta måleri kom att få ett stort inflytande på både samtida och framtida svensk konst. På 1940 talet blev formen i hans målning mera stramare och färgregistret mera fullkomligt. Vid slutet av 1940-talet flyttade han till Stockholm och blev professor i teckning 1947 och sedemera i måleri vid konstakademin. Ragnar Sanberg ingår i en grupp kallad "Göteborgskoloristerna" och som hade sin hemvist i västsverige under 1920-talet. De flesta av dem hade varit elever på Valands målarskola med Tor Bjurström som lärare. Jag har en målning av Ragnar Sandberg till försäljning. En blandteknik på pannå.
Ralf ArztRalf Artz är en svensk konstnär som är föddand 1963 i Stockholm. Ralf är utbildad i frankrike hos Beaux-art läraren Cristian Gel i Nice. Han inledde 2001 ett internationellt samarbete med Opera Gallery med gallerier i Paris, New York, London,Singapore och Hong Kong. Han finns även representerad på gallerier i Monaco,Hamburg,Oslo och Köpenhamn. Sedan 2012 är han representerad i London av Albemarle Gallery.
Salvador DaliSalvador Dalí, född 11 maj 1904 i Figueres, Katalonien (Spanien), död 23 januari 1989 i Figueres, var en katalansk (spansk) surrealistisk konstnär. Dalí är mest känd för sina bisarra, absurda och drömska målningar, influerade av bland annat Freuds psykoanalys, Einsteins relativitetsteorier och renässansmåleri. Ett av hans mest kända verk, Minnets envishet, blev klart 1931. Utöver måleri omfattade Dalís praktik även film, skulptur, fotografi och text. Han samarbetade med Walt Disney kring den Oscars-nominerade tecknade kortfilmen Destino, som släpptes postumt 2003. Han samarbetade också med Alfred Hitchcock i arbetet med filmen Trollbunden (Spellbound).
Skulpturer
Staffan StrandSkulptör Staffan Strand(1943) Från Harg i Uppland. Staffan Strand är i botten zoologisk konservator vilket gett honom en ovärderlig kunskap om djurens anatomi och rörelsemönster. Staffans stora äventyr började 1968 med en flytt till Afrika och Kenya, därefter vidare till Botswana för att 1980 återvända till Sverige för ett jobb som chefskonservator på Naturhistoriska Riksmuseet. Han har under åren gjort resor till olika världsdelar och studerat vilda djur i olika klimatzoner. Mellan åren 1998 och 2001 ledde Staffan en konservatorstudio i Victoria Falls , Zimbabwe. Han har även genomgått kurser i bronsgjutning på konsthögskolan 1994 och konstfack 2002. Skulpturerna är gjutna främst i naturalistisk stil i materialen brons, silver, hårdgips samt betong. Jag har för tillfället fyra stycken skulpturer av Staffan inne i min konsthandel till försäljning.
Staffan UllströmStaffan Ullström(1949) Född på Hagelstena Gård i Alsike församling i Uppsala Län. Staffan är en svensk konstnär och illustratör som tecknar djur och natur, främst fåglar. Han är uppvuxen i Knivsta utanför Uppsala men bor och verkar sedan 1988 i Gällersta utanför Örebro. Staffan har genom mångårig erfarenhet och intensiva studier av fåglar och däggdjur utvecklat en säregen detaljrik teknik att måla djurakvareller som få i landet behärskar. Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm men även i Göteborg, Malmö och Uppsala är exempel på ställen där han ställt ut sina konstverk. Som illustratör finns han rikligt representerad i lexikon, läromedel, facklitteratur och tidskrifter. Jag har för tillfället elva stycken fågelakvareller och fyra däggdjursakvareller samt tre stycken färglitografier i konsthandlen. Staffan gör även beställningsjobb där kunden kan få målningen efter eget önskemål.
Stan Wys Stan Wysocki eller Stan Wys vilket blivit hans artistnamn(1949) är en konstnär/skulptör född i Vitryssland. Han var familjens första födda barn efter andra Världskriget. Stans uppväxt var traumatisk och han var som barn med om upplevelser och erfarenheter som ett barn inte ska behöva utsättas för. Genom skolgången fick han snabbt kontakt med en rad bollsporter vilket snabbt blev hans stora passion. 1968 påbörjade han studier vid en idrottsutbildning i Wroclaw, en stad i sydvästra Polen, staden var vid denna tidpunkt nästan bara ruiner viket fascinerade många konstnärer som sökte sig dit och på så sätt fick Stan kontakt med dessa. Efter detta studerade Stan Wys på Konstakademin i Poznan och efter det gick han i lära hos den store skulptören Henry Moore, samt hos professor J.H Lonas på Konsthögskolan i Berlin. Han bor numer i Polen där han även är verksam. Känd är han för sina bronsskulpturer av sensuella kvinnokroppar. Dessa är starkt kvinnliga, igenkännbara om än utan huvud eller lemmar med kvinnliga namn som Prinsessa, Olivia, Panienka(ung kvinna) och Gwiazda (stjärna.) Jag har två stycken bronsskulpturer av Stan Wys till försäljning en 50 upplaga samt en 8 upplag i min konsthandel.
Susanne Flink (1965 )Örebrofotografen Susanne Flink(1965)är en fotograf som har specialliserat sin fotografering på byggnader och stadsmiljöer. Jag Johan Pettersson på KH Konst & Antik har sedan slutet av förra året inlett ett samarbete med att marknadsföra och sälja hennes fotokonst. Den är inriktad på fotografering av 40 olika platser med varierade stadsmiljöer i Örebro stad. Det som ligger till grund för dessa fotokonsttavlor är Susannes omfattande arbete med boken hon släppte 2013. Örebro 110 år senare. Boken består av 40 stycken stadsmotiv från år 2013 där Sussane anpassat sina foton efter de båda hovfotograferna Bernhard Hakelier och Axel Barr med foton från år 1903. Dessa båda hovfotografer fick uppdraget att dokumentera stadsmiljön i början av 1900 talet. Sedan har Sussanne år 2013 anpassat sina foton på samma ställen efter 1903 års bilder. De fotokonsttavlor jag nu marknadsför och säljer genom KH Konst & Antik är signerade exklusiva 3 upplagor från år 2013 av Susanne Flink. Dessa är diptyker(dubbeltavlor)i stående format med en boxinramning med frihängande fotokonstbilder på akvarellpapper med riven kant. Dessa visar hur stadsmiljön förändrats på den specifika platsen över 110 år.
Tomas VagnerTomas Vagner (1970) Tomas Vagner är en örebrokonstnär som målar med ett brett spektra i akryl. Han målar mest abstrakta motiv såsom landskap men även porträtt och stadsmiljöer. Drivkrafrten i Tomas skapande är att få måla gränslöst efter sina egna tolkningar av motivet. Detta resulterar ofta i uttryck som kan kännas både rått och slarvigt,vilket blir en charmig kontrast till den annars så korrekta och millimeterperfekta värld som vi lever i.
Ulf ErikssonUlf Eriksson(1942)är en svensk konstnär och grafiker. Ulf har företagit ett antal studieresor runt om i Europa med längre uppehåll i Paris och London. Bland annat liftade han runt i Europa och Asien där han träffade andra yrkesverksamma konstnärer. Han studerade byggnadskonstruktion på Tekniska Högskolan i Helsingborg men valde slutligen att satsa på sin konstnärliga ådra. Han debuterade på Galleri HS i Lund 1968 och den utställningen skapade kontakter som ledde till utställningar i Polen där han även medverkade i Krakows TV. Under åren 1982-1986 bodde Ulf i New York och fick där en unik möjlighet att ställa ut grafik på Metropolitan Museum. Ulf Eriksson har medverkat i ett flertal separatutställningar i Sverige, USA och olika länder i Europa. Bland annat Konstnärshuset, Varbergs Museum, Wadköpingshallen i Örebro och Art Expo i New York. Han medverkade också i ett TV-program som SVT hade om grafik 1969. Han har tilldelats Statens stora arbetsstipendium . Eriksson finns representerad vid bland annat Moderna museet, Warzawas Nationalmuseum, Bibliotheque nationale i Paris, statens konstråd, Library of Congress i Washington, Malmö museum, Metropolitan museum i New York , Lagos Nationalmuseum, Skissernas museum i Lund samt ett 50-tal verk vid kommuner och landsting. Jag säljer Ulfs naivistiska akrylmålningar på duk och expressionistiska landskapsmålningar i olja på duk(se under Ulfs produktportfölj)och har dessutom nya konstverk på väg in till mitt galleri från Ulf framöver, Jag har för tillfället två akrylmålningar och två oljemålningar av Ulf Eriksson till försäljning i min konsthandel.
Ulla DunmarUlla Dunmar (1947) Lommakonstnären Ulla Dunmar har ett gediget brett spektra som konstnär. Hon arbetar inom områderna keramik,akvarellmålning men har också forgivigt möbler och textilmönster som visats på internationella möbelmässor. Inom keramiken har hon specialiserat sig inom en teknik inom stengodskeramiken, den gamla japanska tekniken RAKU. Ullas keramik är präglad av den hon är och vad hennes själ känner sig hemma. Hon är sjömansdotter och hon har vuxit upp i ett hem med maritim miljö. Hon har alltid bott vid havet i Bohuslän,Blekinge och Skåne och hon älskar det öppna kustlandskapet i vilket hon hämtar kraft och och inspiration i sitt skapande. Hennes skulpturer ( ofta båtar) är inpirerade av hav, strand och fornnodiska förebilder. Rauktekniken Den är oftast vild,otyglad och till en viss del oförutsägbar, precis likt vår vilda natur. Det japanska tecknet för " Raku " betyder njutning,lycka, glädje och behag.
Ulrica Hydman VallienUlrica Hydman Vallien, född Hydman 24 mars 1938 i Stockholm, död 21 mars 2018 i Eriksmåla, var en svensk världsberömd konstnär som huvudsakligen arbetade med glas och måleri. Hon blev känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar.
Wilhelm von GegerfeltWilhelm Von Gegerfelt (1844-1920) Konstnären Wihelm von Gegerfelt föddes i Göteborg 1844 och var son till stadsarkitekt Viktor von Gegerfelt och Hanna Damm. Han inledde sin konstnärliga bana med att gå som målarlärling i Köpenhamn under åren 1861-1863. Parallellt med detta studerade Wihelm på den danska konstakademin. Under de följande åren 1863-1867 studerade han på konstakademin i Stockholm och tillbringade därefter många år på resande fot. Bland annat studerade han i Dusseldorf och i Paris . I slutet av 1870-talet kom han att ha nära kontakt med Carl-Fredrik Hill och vissa influenser av den senares expressiva friluftsmåleriet vilket senare tydligt avspeglas i hans kärva landskapsskildringar från Torekov och Hallands Väderö. Gegerfelt förknippas ofta framförallt av sina storslagna skildringar av Venedig och dess kajer med gondoler och människor i rörelse. Han har även gjort kustnära skildringar från Skagen(han var en av de svenska konstnärer vilka var knutna till konstnärskolonin i Skagen där även Oskar Björk och Johan Krouthen fanns med) och Bretagne. Wilhelm von Gegerfelts produktion av konstverk var omfattande och han var redan i sin samtid en efterfrågad konstnär. En intressant iaktagelse är att han under en viss tid var lärare för Prins Eugen "Hertig av Närke." Jag har för tillfället en oljemålning på duk, "Skymning i Venedig", (OBS: Se konstverket under produktfliken) från 1890-talet av Wilhelm von Gegerfelt till försäljning i min konsthandel.